sobota 15. ledna 2011

Havířovina s oukropem

Jídlo, které se u nás doma vařívalo když se bílilo, peklo vánoční cukroví, myla okna, nebo jsem s babičkou dorazila na chalupu, prostě rychlovka...
Do většího hrnce dáme vařit pár oloupaných a nakrájených brambor. Osolíme, okmínujeme  a zalijeme vodou tak, aby minimálně o 5 čísel přesahovala nad brambory.
Vaříme. Mezi tím si osmažíme jednu cibuli do zlatova a vytvoříme"knedlíky".

Tak dvacet dkg hrubé mouky dáme do mísy, do důlku klepneme celé vejce a přilijeme tak půl hrnku vody. Vytvoříme těsto a když už brambory chvíli vaří, přidáme k nim po lžících "knedlíky.

Potom vezmeme hrníčky v počtu strávníků- Na dno dáme malou špetku pepře, dvě větší špetky majoránky a kousek utřeného česneku. Když jsou brambory s "knedlíky"uvařené, slijeme z nich vodu do hrnků(pokud se nám povedou brambory nebo knedlíky trošku rozvařit-tím lépe) a navrch dámetroch osmažené cibulky-máme oukrop.
Na hluboký talířů vysypeme obsah hrnce, přidáme osmaženou cibulku.Jíme polévkovou lžící. Výborné je dávat ty kousky se lžící do hrníčku a jíst so najednou s oukropem-mňam

Žádné komentáře:

Okomentovat