čtvrtek 28. června 2012

Chobotnice

V rámci festivalu pouličního umění se na slepém rameni Malše objevila tahle chobotnice.
Zkrátka a dobře, co v Praze neprojde, v Českých Budějovicích jde samo. Chtěl by tu prostě žít každý,ale to už vím dávno....:-)

středa 27. června 2012

Den policie dětem

Rozhodnutí seknout dnes se školkou bylo opravdu na místě. Na sportovním hřišti u ZŠ Kubatova bylo opravdu hodně k vidění, jen škoda, že kompletně celý areál obsadily "velké" děti ze základních škol, takže třeba na skákací hrad od E.ONu jsme se vůbec nedostali.
Nejprve kluci vyzkoušeli všechna opravdická i dětská vozidla. Mareček šel najisto k autoodrážedlu. Zatímco v Plané se o ně batolata rvala, tady byly naše děti jediné malé široko daleko, takže si tenhle zázrak konečně pořádně užil....Ach ti muži....
 
Nejvíce zájmů ovšem v klucích probudil stan Červeného kříže a zachraňování "pachatelů". Museli jsme tam jít dvakrát , Vítek byl úplně nadšený, že už umí zachraňovat a tím svým nadšením nakazil Marečka, až Mareček také šel a zalepoval miminku bebínka :-)


Už to umím

Nejmenší záchranář na akci lepí náplasti :-)

Brácho děláš to dobře
Kontrola ústní dutiny....
Nakonec jsme zakotvili na svačinu u prolejzaček....


Tohle všechno je naše cyklistická výprava ne jedno dopoledne....:-)


úterý 26. června 2012

Králík na francouzský způsob

Pro tenhle recept jsem si zašla na Baby-cafe k Diny alias Mirce Šimkové.
Připravíme si: 

2 větší jablka
2 větší cibule, 
olej
máslo
tymián
jablečnou pálenku
Cidre (já nahradila jablečným friscem)
naporcovaného králíka
sůl
kysaná smetana
nakládané brusinky


Nejprve v hluboké pánvi opečeme na oleji smíchaném s trochou másla králičí díly. vyndáme je na pekáček, osolíme a opepříme. Na výpek dáme oloupaná odjádřincovaná na na kostičky nakrájená jablka a na měsíčky nakrájenou cibuli, okořeníme tymiánem a také opečeme.Králičí díly dáme na hlubší pekáček, pokapeme pálenkou, zasypeme opečenými jablky s cibulí, zalijeme láhví frisca a pečeme zhruba hodinu. Během pečení různě vyndaváme a zandaváme maso do jablek tak, aby se nám udělala kůrčička. Po upečení vyndáme maso a celý obsah pekáčku přelijeme do hrnce, ponorným mixérem rozmixujeme v omáčku, přidáme 2 lžíce kysané smetany, mírně prohřejeme a podáváme.
V původním receptu se jako příloha Diny doporučuje bramboráčky, já dala bramborové knedlíky.
Na dozdobení si dejte stranou trochu těch jablek s cibulí a brusinky.
Je to opravdu luxusní, nevšední jídlo, dobrou chuť....



neděle 24. června 2012

Co jsem všechno rozbila...

Prý sem mám napsat, co zhynulo mojí péčí za dobu společného soužití s mým mužem:

Leifheit Twistr-spodní část rozlomená
Leifheit koště s teleskopickou tyčí(tyč je vejpůl)
Vylomila ventilačku v pracovně
Vylomila ventilačku u 2 oken v kuchyni
3 sady skleniček na víno
Dětská miska na jídlo
Asi 10 oušek k hrníčkům
Asi 10 (jiných) hrníčků
Keramická čajová konvice
Dvířka v kuchyni vestavěné linky skrývající pračku-obě části
Dvířka pood umyvadlem v koupelně-jedna část
Plastový měsíčkovač na jablka
Kýbl Leifheit malý(prasklé dno)
Dětská vanička(má díru)
Asi 4 půllitry na pivo
Několik plastových žabiček na garnyžích na záclony
Polička nad mým pracovním stolem v kuchyni
Rozsednuté záchodové prkýnko (prý naskakuju s rozběhem:-))
Zatahovací dveře ve sprchovém koutu-zlomila jsem ložiska a jezdící kolečka z jezdce vypadla....
Vytržené kliky ze dveří (prý všude, mám otvírat pomalu...)
Ulomila dvířka k baterii u foťáku Lumix-Panasonic čímžpádem nefunguje
Zlomila napájecí kabel k notebooku


Aktualizace starého příspěvku
V pátek 22.6.2012 zřízena pojistka proti temperamentu ženy zároveň s koupí nového fotoaparátu manželem....

Kubánský dort


Znovu jsem zkusila výborný kubánský dort. Všímavější si jistě všimnou zásadní změny v podobě lepších fotografií....:-)))
Ale k jádru věci:

  1. Aby pařížská šlehačka držela na dortu, musí být vychlazena nejlépe na stejnou teplotu, jako samotný dort a použit v ní ztužovač šlehačky dle návodu.
  2. Polevu je nutné také chvíli nechat vychladit, na stejnou teplotu to nepůjde, ale chvíli ji dejte také do  do ledničky, nebude se Vám potom propadat do šlehačky.
  3. Polevy si připravte opravdu hodně a "nepatlejte jí, bude vám z toho ta "pařížanka" vykukovat, nešetřete a jen mírně roztírejte, nahoře se tomu pokud to jde, co nejvíc vyhněte..., raději nechte děti slízat přebytky z kuchyňské desky, věřte, že to je ta nejlepší zábava....:-)
Tak a teď následují konečně pěkné fotky....



sobota 23. června 2012

Den otevřených dveří - letiště Planá

Pracovně rodinný výlet na letiště u Českých Budějovic se opravdu povedl.
Uniformovaný tatínek se synem


Spousta letadel



Hasiči


Policie
Vodní záchranná služba
Parašutisté
Hangár z 2. světové války
Stánek Jihočeských záchranářů :-)


Já jsem si u stánku Červeného kříže zopakovala zásady resuscitace dětí i dospělých. Zkrátka zkuste si najít zajímavější akci pro dvouleté akční batole..., jeho héééééle se opakovalo snad tisíckrát.....
Na závěr jedna fotka akční blogerky :-)

čtvrtek 21. června 2012

K oběduuuuuu!!!!

Dnes vařím asi pro půl Budějovic....:-D
Lívance a jahody se šlehačkou, mňam :-D


Pohádkové lívance:
Tohle je  z litru mléka, zahřejete ho na teplotu, kdy vám už hřeje do prstu :-D v tom největším hrnci, co máte doma. Rozpustíte v něm 2 lžíce cukru a rozdrobíte kostičku kvasnic. Zaprášíte moukou a necháte vzejít kvásek, pak zašleháte 2 celá vejce a postupně zašleháváte hladkou mouku, odhadem tak půl až tři čtvrtě kila. Těsto má mít mazlavou konzistenci viz pohádka Dařbuján a Pandrhola :-D. Potom necháte vzejít na teplém místě (v mém případě na kamnech, kde jsem zahřívala mléko, nebo za oknem na parapetu, kde svítí slunce). No a potom hlídáte, abyste nedopadli jako matka v pohádce Hrnečku vař. Když bude těsto vykynuté, rozpálíte lívanečník(já tedy maxi teflonovou pánev), trochu pomažete olejem a pečete nasucho.
Dobrou chuť