pondělí 27. února 2012

Jak je to tedy s tím věkem?

Blíží se zápis do školek a právě proběhl zápis do prvních tříd. Vítek (narozen v červeneci 2007) příští školní rok jde důležitě k předškolákům a bude se připravovat na zápis do 1. třídy. Do školky bude chodit už třetím rokem. Spolu s ním bude chodit do předškoláků několik dětí  narozených v roce 2005(jsou narozeni na podzim nebo v zimě 2005, takže loni ještě předškoláci nebyli a letos mají z různých důvodů odklad).
Kamarádky holčička je narozena ve stejném roce jako Vítek, je mezi nimi rozdíl 4 měsíce, jelikož její maminka je na mateřské, rozhoduje se, jestli vůbec má smysl podávat přihlášku do školky, protože ji stejně nejspíš nevezmou z kapacitních a  sourozeneckých důvodů...Takže jestli vše půjde jak má, mezi dětmi narozenými v rozmezí 4 měsíců bude další školní rok takový rozdíl, že jedno bude mít odchozeny 3 roky ve školce a bude nastupovat do první třídy a druhé teprve bude nastupovat do školky, byť jako předškolák. Trošku paradox nemyslíte?
Znám několik kluků, jejichž věk letošní školní rok dosáhne 18. přesto však z různých důvodů navštěvují teprve první ročník střední školy. Já maturovala na gymmnáziu a až za měsíc mi teprve bylo 18 a za další 2 měsíce nastupovala studium na vysoké škole. Nevím, jak moc mne to poznamenalo, ale nad těmi věčnými odklady a "prodlužováním dětství" bychom se vážně měli vážně zamyslet.....

Žádné komentáře:

Okomentovat