neděle 27. března 2011

Jednoduché perníčky

  1. 2,5 hrnku hl. mouky, 2 lžičky prášku do perníku, 2 lžičky perníkového koření nasypeme na val
  2. V hrníčku na sporáku rozehřejeme 2 lžíce másla , 2 lžíce medu-stále mícháme, přisypeme hrnek moučkového cukru a mícháme, dokud se vše nespojí-jde to rychle. Sejmeme z plotny a do teplého-ne horkého(když strčíte prst, tak se nespálíte:-) vyklepnete 2 vejce a vymícháte.
  3. Směs nalijete do důlku v mouce(pozor, udělejte velký, je toho hodně). Měchačkou od prostředka vmíchávejte mouku, potom hněťte rukama. Jde to opravdu dobře. Těsto ve finále celkem  lepí, ale to nevadí.
  4. Zabalte do potravinové folie a nechte na kuchyňské lince odpočnout do druhého dne (moje zkušenost je taková, že z lednice se to blbě válí...)
  5. Druhý den podsypte val-opravdu jen trochu-překvapivě těsto přestane lepit a vyválejte a vykrájejte a upečte.
  6. Ihned po vyndání z trouby potřete slabě metličkou rozšlehaným vajíčkem-perníčky chytnou potřebný lesk a ta horkost zničí i případné brebery ze syrového vajíčka(do trouby perníčky nepotírejte-vypadají pak hnusně...)
  7. Perníky ozdobte a nechte odležet dlouho, jsou kamenné:-) - my dneska upekly abychom měli na Velikonoce
Tolik jich bylo z téhle dávky...

Žádné komentáře:

Okomentovat